Uppteckning nummer NM-MNM1420

Titel: Spöken.

Upptecknare: Jonas Hjalmar Höglundh

Socken/stad: Attmar

En man for i skymningen förbi en vid vägen liggande sten, där hans hund stannade och skällde, och hästen stegrade sig. För sin del var inte mannen god för att se något särskilt, men stannade ändå och steg ur vagnen och gick fram till stenen, bakom vilken han nu såg ett knyte med huvud, som nickade åt honom. Han blev inte kvar länge utan körde det fortaste därifrån.

Inte långt från denna sten är en bäck och över den en bro, varunder några berusade män hörde en gris grymta en vinternatt. I sitt upprymda tillstånd hoppade de på bron och skreko, då grisen flyttade sig högre upp i bäcken. De sprungo nu dit, men vid deras framkomst, hördes grisen under bron igen. Så gick en stund, tills orsaken blev klar för dem med efterföljande nykterhet.

För två män, som glada och påstrukna kommo körande en natt över bron, föllo skaklarna från sele , vilket och lände till deras nyktrande.

Manuskript bd 4, s 297.